Seznamte se s možnostmi doplňkového sortimentu pro FANCOILY IVAR.SLI

V naší praxi se stále častěji setkáváme s požadavky investorů a projektantů instalovat fancoily typu IVAR.SL skrytě tak, aby v moderních interiérech nefiguroval žádný rušivý prvek. K tomuto účelu slouží vestavné verze fancoilů, které jsou dodávány pod…
Seznamte se s možnostmi doplňkového sortimentu pro FANCOILY IVAR.SLI

V naší praxi se stále častěji setkáváme s požadavky investorů a projektantů instalovat fancoily typu IVAR.SL skrytě tak, aby v moderních interiérech nefiguroval žádný rušivý prvek.

K tomuto účelu slouží vestavné verze fancoilů, které jsou dodávány pod označením IVAR.SLI, a to opět v široké typové škále od topného výkonu 1090W (při vstupní teplotě topné vody 50°C) u typu IVAR.SLI 200 DC až po výkon 4860W u typu IVAR.SLI 1000 DC.  Vestavné verze ovšem nejsou zakryté a je počítáno s instalací do instalačních skříní anebo do různých typů podhledů s využitím dalších doplňků.

vestavěná_sli.jpg

Fancoily IVAR.SLI je možné montovat jak v horizontální, tak také ve vertikální poloze, ovšem pouze tak, jak je naznačeno na obrázku, jelikož pro obě tyto pozice je fancoil přímo z výroby osazen vaničkami odvodu kondenzátu, které musí být při variantě chlazení napojeny přes vhodný sifon na odpadní potrubí.

vertikální_poloha.jpg

Nejjednodušší možností instalace je do požadovaného místa instalace osadit instalační skříň IVAR.FLO patřičného rozměru. Do ní je následně osazen fancoil, připojen hydraulicky na rozvody a pomocí kabelů pak k napájení a k řídícímu termostatu a následně zakryt krycím panelem IVAR.FLB Tato skříň může být rovněž osazena jak vertikálně, tak horizontálně. 

instalační_skříň.jpg

Druhou možností instalace je využití doplňků, jako jsou různé typy vyústění a mřížek. Klasicky se taková instalace používá při snaze ukrýt fancoil do sádrokartonového stropního podhledu a přiznávat pouze vstupní a výstupní mřížku. To zajisté možné je, ale je nutné upozornit, že záměr výrobce je použití této varianty hlavně pro případy, kdy je možné se následně k fancoilu dostat z horní strany, například z půdy přes izolaci (typicky bungalovy), a to proto, že elektronika i hydraulické připojení je vždy instalováno na bočních stranách fancoilu a není k nim v případě servisu možný přístup přes mřížky.

Taková sestava je pak složena, v případě vyústění do odskokové hrany v sádrokartonu, ze vstupní mřížky IVAR.FDR1 (pozice M), nasávacího KITU IVAR.FDB2 (pozice L a na straně výstupu), pokud je třeba, tak i z teleskopického nástavce IVAR.FDB3 (pozice F) a výstupní mřížky IVAR.FDR2 (pozice E) – viz obrázek níže.

Pokud je montáž provedena do vodorovného sádrokartonového podhledu, pak je třeba proud výstupního vzduchu usměrnit pomocí 90° vyústného kolena IVAR.FDB1 (pozice H) a opět použít výstupní mřížku IVAR.FDR2 (pozice I).

montáž.jpg

V případě horizontální instalace je velmi výhodné, že úzký profil – hloubka 130mm se vejde i do opravdu velmi malých prostor, je však třeba mít na paměti vyřešení odvodu kondenzátu z mělké vaničky umístěné v tomto případě na spodní straně pod celou plochou výměníku s volitelným vývodem vpravo, či vlevo. Pro připojení odvodu kondenzátu slouží prodlužovací koleno, odvádějící kondenzát k zadní stěně, a spojovací hadice, která souží k napojení právě na výstupní hrdlo vany kondenzátu. Často bývá nutné počítat s instalací vhodného přídavného čerpadla odvodu kondenzátu k překonání různých profilů apod.

odvod_kondenzátu.jpg

Při dodržení všech instalačních zásad jsou fancoily skvělým řešením jako zdroj vytápění a chlazení interiérů, a to jak v běžné bytové výstavbě, v kancelářích, učebnách, tak i výrobních prostorech.

Jejich kombinace například s tepelnými čerpadly je přímo ideální. Využijete tím v plném rozsahu možnosti vytápění i chlazení s jedním zdrojem, jedním rozvodem a jedním spotřebičem.

v_pokoji.jpg

Za společnost IVAR CS spol. s r.o.
Radislav Ardely, servisní asistent, fancoily, regulace

logo2016_innova.jpg

Soubory

Související produkty

Související kategorie

Související články

Nové tepelné čerpadlo Thermia iTEC XT, bezkonkurenční komfort i v těch nejchladnějších dnech

Nové tepelné čerpadlo Thermia iTEC XT, bezkonkurenční komfort i v těch nejchladnějších dnech

Nová verze PROTECH CD 712

Nová verze PROTECH CD 712

IVAR CS jako firma časopisu PLYNÁR • VODÁR • KURENÁR + KLIMATIZÁCIA za rok 2023

IVAR CS jako firma časopisu PLYNÁR • VODÁR • KURENÁR + KLIMATIZÁCIA za rok 2023