ATLAS – nové tepelné čerpadlo světové třídy pokořilo limit snů v hodnotě SCOP!

Naše nové zemní domácí tepelné čerpadlo luxusní třídy je zde - Atlas! V Atlasu naleznete kombinaci toho nejlepšího z jeho předchůdce Diplomat Inverteru a nejnovějších technologií použitých v produktu Thermia Calibra. Integrace tolika skvělých funkcí a…
ATLAS – nové tepelné čerpadlo světové třídy pokořilo limit snů v hodnotě SCOP!

Naše nové zemní domácí tepelné čerpadlo luxusní třídy je zde - Atlas!

V Atlasu naleznete kombinaci toho nejlepšího z jeho předchůdce Diplomat Inverteru a nejnovějších technologií použitých v produktu Thermia Calibra. Integrace tolika skvělých funkcí a výhod do jednoho modelu přináší výjimečný produkt - nové tepelné čerpadlo Atlas stojící na nové kvalitativní úrovni.

Thermia Atlas přináší špičkové parametry v oblastech:

  • vytápění
  • produkce teplé vody
  • úroveň hluku
  • vzhled a funkčnost

 

Atlas je postaven na stejné špičkové platformě jako Thermia Calibra. Při navrhování konstruktéři Thermia těžili z dobrých zkušeností s Calibrou a výsledný koncept byl vylepšen těmi nejvýkonnějšími technickými funkcemi Diplomatu Inverter.
Kde se Calibra rovná svým konkurentům, Atlas vytvořil svými vlastnostmi úplně novou úroveň.
S uvedením této vlajkové lodi - tepelného čerpadla Atlas - nyní ukončujeme Diplomat Inverter. Od současné chvíle máme dvě úrovně domácích tepelných čerpadel země/voda; Calibra a Atlas.

Funkce Atlasu ve stručnosti

Nejlepší skandinávský design s prémiovým dotekem:

Nový skleněný displej

Prémiový kompletně skleněný displej podtrhující dojem špičkové kvality. S vylepšením celkového designu, nový displej také poskytuje rozšířený pohledový úhel a ostřejší kontrast. Síťové připojení i USB vstup - oboje je diskrétně umístěno na zadní části displeje.

Vylepšení vzhledu

Skříň tepelného čerpadla je ve vzhledově neproblematičtějším místě - na horní desce, kde je připojeno potrubí - opatřena krytem (stejně jako tomu bylo u Diplomat Inverteru), což zlepšuje u celkový dojem z instalace.

Barevná schémata

Atlas je proveden ve stejném barevném schématu jako Diplomat Inverter. Stříbrošedý přední kryt a tmavě šedé boky, které se osvědčily na populární Calibře a Diplomatu Inverter.

Produktová řada a topný výkon

Použití kompresoru nové generace s rozšířenou pracovní oblastí dovoluje Atlasu dosahovat teploty na výstupu až 65 °C v širokém spektru pracovních podmínek a zvyšuje rozsah topného výkonu.

Topný výkon při B0/W35:
Atlas 12: 3- 12 kW (400V 3-N, 230V 1-N)
Atlas 18: 4- 18 kW (400V 3-N)

Světová výkonnost ve vytápění

Díky nově vyladěnému chladicímu okruhu obsahujícímu kompresor nové generace, novému invertoru a řídicímu systému Genesis je Atlas dokonce efektivnější ve vytápění. Ve srovnání s předchozím Diplomat Inverterem dosahuje Atlas ještě větších úspor a hospodárnosti vytápění. Uvedené hodnoty SCOP jsou získány v souladu s energetickým štítkováním podle severského klimatu. Hodnoty SCOP se vztahují čistě k provoznímu režimu vytápění. To znamená, že v této hodnotě nemůže být zobrazen efekt přípravy TV pomocí technologie HGW. Hodnoty zobrazené níže se vztahují ke studenému klimatu. Pro další hodnoty je k dispozici datový list.

Atlas 12 dosahuje skvělých hodnot SCOP 5,86 (nízkoteplotní/ podlahové vytápění) a špičkových hodnot SCOP 4,39 (vysokoteplotní/ radiátory).

Atlas 18 má výjimečné hodnoty SCOP 6,15 (nízkoteplotní/ podlahové vytápění) a 4,55 (vysokoteplotní/radiátory). Pokud je nám známo, je to první zemní tepelné čerpadlo pro domácí segment na trhu, které překonalo hodnocení SCOP 6,0 a 4,5.

Při kombinaci s technologií HGW dostáváme tyto hodnoty úspornosti ještě mnohem dále. Bohužel to nemůže být zahrnuto v oficiálním hodnocení SCOP. Atlas dosahuje úrovně efektivity, jenž ho posouvá do samostatné kategorie nad všemi ostatními.
Thermia doporučuje pro návrh tepelného čerpadla použití softwaru HPC.

COP (topný faktor) je ukazatel efektivity provozu tepelného čerpadla. Při konkrétních laboratorních podmínkách je měřena schopnost tepelného čerpadla dodávat teplo ve vztahu ke spotřebované energii.
SCOP (sezónní topný faktor) je nový způsob vyhodnocení efektivity tepelného čerpadla, a to na celoročním základě zahrnujícím teploty celého roku - zimu i léto. Tato hodnota dává realistický obraz o chování tepelného čerpadla a zjednodušuje porovnání tepelných čerpadel napříč celým sortimentem. Dává přesnější obraz o hospodárnosti tepelného čerpadla než jednotlivá hodnota COP (topného faktoru).

Obrovské množství teplé vody

Předchozí Diplomat Inverter byl produkt na absolutní špičce ohledně přípravy teplé vody díky HGW a TWS. S Atlasem je nyní nastavena nová laťka.

Kvůli třem nastavením pro teplou vodu (Ekonomy/Normál/Komfort) má uživatel a instalatér možnost individuálně nastavit úroveň komfortu teplé vody. Během zimního období je HGW využito ve všech třech módech pro teplou vodu a poskytuje teplou vodu ve zvýšené míře s vyšší efektivitou provozu.
184l zásobníkový ohřívač teplé vody je vyroben z vysoce kvalitní nerezové oceli a je bezúdržbový, ačkoli nemá anodu.

Mód Ekonomy

Když je příprava TV nastavena na mód Ekonomy, tepelné čerpadlo používá nejnižší možné množství energie a splňuje energetický štítek A+ pro teplou vodu. Dokonce i v létě a bez HGW funkce překračuje topný faktor přípravy TV hodnotu 3! Ekonomický režim je perfektní pro uživatele, kteří upřednostňují nejnižší možnou spotřebu energie a mají skromné nároky na teplou vodu. Maximální dostupný objem TV při tomto módu je přibližně 210 litrů.

Normální mód

Při výběru normálního módu tepelné čerpadlo přizpůsobuje svůj provoz okamžitým požadavkům a poskytuje přístup k zvýšenému výkonu, rychlejšímu nabití a většímu objemu TV. Normální mód je vhodný pro většinu rodin a poskytuje velké množství teplé vody s dobrou hospodárností. Maximální možné dostupné množství v módu Normál je mezi cca 275-285 litry. Parametry pro mód Normál mohou být konfigurovány instalatérem.

Komfortní mód

Při aktivaci komfortního módu je upřednostněna rychlá příprava TV a kompresoru je dovoleno používat nejvyšší rychlosti (plný výkon), bez použití pomocného ohřevu. To má za následek excelentní přípravu teplé vody a velké množství dostupné teplé vody. Z důvodu plného výkonu použitého při přípravě TV je vedlejším efektem zvýšený hluk, který nelze považovat za závadu. Maximální množství dostupné teplé vody v módu Komfort je 307/344 litrů (Atlas 12/Atlas 18) bez funkce HGW - nejvyšší dostupné množství na trhu v tomto segmentu.
S funkcí HGW v plném provozu je Atlas 12/18 schopen vyprodukovat 488/545 litrů teplé vody (bráno při uživatelské teplotě 40 °C).

Hladiny hluku

Při vývoji nové platformy pro Atlas a Calibra bylo vynaloženo velké úsilí na snížení úrovně hluku. Nová platforma poskytuje jasné zlepšení ve srovnání s předchozími modely Diplomat Inverter M, L.

Díky excelentnímu akustickému provedení, tlumičům vibrací a pohlcovačům hluku dosahuje Atlas nezvykle tichého provozu. Všechny pružné hadice jsou vestavěny a tepelné čerpadlo je připraveno pro připojení bez externích pružných hadic.

Úroveň hluku (nízké teploty 0/35):
Atlas 12: 30-43 dB (A)
Atlas Duo 12: 31-45 dB (A)
Atlas 18: 32-45 dB (A)
Atlas Duo 18: 33-46 dB (A)

Aktuální hladiny hluku deklarované pro Calibru jsou pro vyšší teploty B0W55, což způsobuje přibližně o 1-2 dB (A) vyšší hodnoty ve srovnání s hladinou hluku při nízkých teplotách B0W35. Při srovnání stejných provozních módů, Atlas je přibližně o 1-2 dB (A) tišší než Calibra. Hladiny hluku Atlasu jsou uvedeny při stejných pracovních podmínkách jako u většiny konkurenčních produktů.

Naše nová platforma vyvinutá naším specialistou na akustiku:

  • všechny pružné hadice vestavěny do vnitřku tepelného čerpadla
  • dvojité vibrační izolování kompresoru
  • speciální tlumiče vibrací
  • použití speciálních pohlcovačů hluku

Vyspělé funkce ve standardním provedení

Atlas obsahuje více vestavěných funkcí ve standardní verzi než Calibra. To je docíleno použitím BM karty, která je konfigurována obdobně jako v TČ Mega. Stejně tak je tomu s napájením pro externí zátěže 24 V (pohony směšovacích ventilů). Atlas zahrnuje možnost zapojení / použití přídavných funkcí jako:

  • řízení zdroje energie (nutno aktivovat v případě potřeby)
  • Thermia Online Genesis (zdarma)
  • možnost připojení příslušenství přes Modbus (EM, omezovač výkonu, vnitřní snímač teploty atd.)
  • okruh distribuce 1 pro vytápění nebo pasivní chlazení
  • smart Grid / HDO
  • buffer tank
  • externí pomocný ohřev
  • PT 1000 snímač vnitřní teploty (nebo snímač buffer tanku - sdílené svorky)

Typ snímače: PT1000
Typ směšovacího motoru: 0-10 V s 24 V napájením

Poznámka: Master/slave instalace není ještě v tuto chvíli podporována. Plán představení této funkce je předpokládaný v Q1 2020.

Stejně jako u ostatních tepelných čerpadel typu B/W obsahuje dodaný instalační kit vedle ostatních komponent plnicí zařízení.

Pro více informací můžete kontaktovat naši obchodno-technickou kancelář IVAR CS.



Překlad za IVAR CS spol. s r.o.
Ing. Jokeš Jan, technický manažer

Soubory

Související produkty

  • IVAR.HP WW ATLAS 12
  • IVAR.HP WW ATLAS 18
  • IVAR.HP WW ATLAS 12 DUO
  • IVAR.HP WW ATLAS 18 DUO
  • IVAR.HP BW ATLAS 12
  • IVAR.HP BW ATLAS 18
  • IVAR.HP BW ATLAS 12 DUO
  • IVAR.HP BW ATLAS 18 DUO

Související kategorie

Související články

Nové tepelné čerpadlo Thermia iTEC XT, bezkonkurenční komfort i v těch nejchladnějších dnech

Nové tepelné čerpadlo Thermia iTEC XT, bezkonkurenční komfort i v těch nejchladnějších dnech

Nová verze PROTECH CD 712

Nová verze PROTECH CD 712

IVAR CS jako firma časopisu PLYNÁR • VODÁR • KURENÁR + KLIMATIZÁCIA za rok 2023

IVAR CS jako firma časopisu PLYNÁR • VODÁR • KURENÁR + KLIMATIZÁCIA za rok 2023