Systém sálavého stropního topení / chlazení IVARCLIMA

Změnou klimatických podmínek v uplynulých letech a s nimi souvisejícími zvyšujícími se požadavky pro zajištění teplotního komfortu v administrativním, ale i bytovém sektoru, vzrůstá zájem o moderní suché systémy sálavého stropního chlazení, které lze…
Systém sálavého stropního topení / chlazení IVARCLIMA

Změnou klimatických podmínek v uplynulých letech a s nimi souvisejícími zvyšujícími se požadavky pro zajištění teplotního komfortu v administrativním, ale i bytovém sektoru, vzrůstá zájem o moderní suché systémy sálavého stropního chlazení, které lze alternativně v zimním období využívat i pro vytápění. Systém sálavého stropního topení / chlazení IVARCLIMA představující pokrokovou alternativu k podlahovým otopným a chladicím systémům, je schopen splnit i ty nejvyšší požadavky provozní, zdravotní i ekonomické.

V provozním režimu se využívá sálavého přenosu tepla / chladu jako nejúčinnějšího přenosu energie. U systémů sálavého stropního chlazení teplý vzduch stoupá směrem vzhůru ke stropu, kde dochází k jeho ochlazení a následně dochází k jeho poklesu směrem do prostoru až k podlaze. Oproti klasickým klimatizačním jednotkám dochází k rovnoměrnému šíření chladu bez průvanového efektu, při němž dochází k proudění studeného vzduchu, který je příčinou nachlazení či jiných zdravotních problémů. Jednou z dalších výhod, kterou nelze opomenout, je nulová hlučnost oproti ventilátorovému principu chlazení, díky níž splňuje i vysoké požadavky na hlukové parametry.

Sádrokartonový systém sálavého stropního chlazení IVARCLIMA je odlišný nejen díky své extrémní všestrannosti a funkčnosti, ale představuje také moderní a praktické řešení používané k dosažení maximální kvality života v každém domácím či pracovním prostředí. Skrytá integrace systému do stropu nemá jakýkoliv negativní estetický dopad na interiér a kombinuje v sobě úsporu energie spojenou s lepším teplotním komfortem díky rovnoměrné a konstantní distribuci tepla / chladu v místnostech. Navíc je zamezeno riziku zanášení špínou či nečistotami v oblastech použití tohoto systému.

Sádrokartonový strop instalovaný ze sálavých stropních panelů IVARCLIMA s příslušnými lisovacími fitinky IVAR.PPSU IC a rozdělovači je v současné době nejlepším řešením z technického, ekonomického, zdravotního a praktického hlediska. Jedná se o sádrokartonové desky s izolační EPS vrstvou, v které je instalovaná smyčka/y s jednoduchým hydraulickým rozložením plastových nebo hliníkových trubek, vhodných pro průtok teplé nebo studené vody. Pro jednoduchou instalaci (kotvení) panelů se používá systém rychloupínacích kovových prvků Knauf, které používají při běžných technikách pokládky za sucha montéři suchých sádrokartonových stropů.

Tento princip chlazení umožňuje dosáhnout až 75 % úspor energie se všemi obnovitelnými zdroji energie, s nízkým dopadem na životní prostředí a rychlou návratností investice v průběhu několika let. Všechny materiály jsou ekologicky nezávadné a recyklovatelné. Systém IVARCLIMA nahrazuje aplikaci mokrých omítkových směsí, zvyšuje tepelnou, protipožární a zvukovou izolaci, nemá vliv na oslabení statiky konstrukcí stěn, protože nepotřebuje sekání drážek ve stěnách.

Sálavé stropní topení / chlazení IVARCLIMA představuje inovativní systém splňující požadavky normy ČSN EN 12420 pro systémy chlazení a ČSN EN 14037 pro systémy vytápění, a využívající jednu dostatečně velkou plochu pro výměnu tepla s teplotou média mnohem nižší (u vytápění v rozmezí +27 °C až +35 °C a u chlazení mezi +16 °C až +20 °C) ve srovnání s tradičními systémy.

Jednotlivé systémové komponenty IVARCLIMA jsou:

  • Sádrokartonové panely IVAR.ECO-CLIMA
  • Sádrokartonové panely IVAR.HYDROFIRE-CLIMA se zvýšenou teplotní a vlhkostí odolností
  • Ocelové panely IVAR.EASY-TEC s hladkou nebo perforovanou pohledovou stranou
  • Lisovací fitinky IVAR.PPSU IC s axiálním způsobem lisování
  • Instalační potrubí pro páteřové rozvody IVAR.PE-Xa RCR / RCB
  • Instalační příslušenství – tepelná izolace trubek a fitinků

Obě varianty sálavých stropních panelů jsou dodávané v aktivním a pasivním provedení s finální povrchovou úpravou sádrokarton nebo ocelový plech.

Nový výpočtový software vytvořený společností PROTECH Nový Bor pak umožní a usnadní projekční návrh celého systému. V případě jakýkoliv dotazů nás kontaktujte na ivarcs@ivarcs.cz.

 

Za IVAR CS spol. s r.o.
Miroslav Kotrouš, technický manažer

Soubory

Související kategorie

Související články

Nová verze PROTECH CD 712

Nová verze PROTECH CD 712

AKCE IVAR.UNIMIX + MAYLINE SBA od 2. 4. 2024

AKCE IVAR.UNIMIX + MAYLINE SBA od 2. 4. 2024

IVAR CS jako firma časopisu PLYNÁR • VODÁR • KURENÁR + KLIMATIZÁCIA za rok 2023

IVAR CS jako firma časopisu PLYNÁR • VODÁR • KURENÁR + KLIMATIZÁCIA za rok 2023