Topenářské armatury pro připojení otopných těles typ VK

Obchodní společnost IVAR CS spol. s r.o. jako jeden z největších dovozců topenářské techniky do České a Slovenské republiky nabízí v oblasti připojení radiátorových otopných těles širokou nabídku ručních ventilů, dynamických a dvouregulačních…
Topenářské armatury pro připojení otopných těles typ VK

Obchodní společnost IVAR CS spol. s r.o. jako jeden z největších dovozců topenářské techniky do České a Slovenské republiky nabízí v oblasti připojení radiátorových otopných těles širokou nabídku ručních ventilů, dynamických a dvouregulačních termostatických ventilů, regulačních šroubení a připojovacích šroubení VEKOLUXIVAR. Uvedené produkty se dodávají nejenom ve vysoké kvalitě řemeslného zpracování, ale i parametrů technické funkčnosti.

Uvedené produkty umožňují připojení otopných těles na potrubní rozvod otopného systému, regulaci průtoku otopné vody nebo úplné uzavření otopného tělesa a jeho vypuštění, bez nutnosti vypouštění celého otopného systému. Plynule nastavitelné kuželky s měkkým těsněním zaručují velmi přesnou regulaci průtoku.

Těla radiátorových armatur včetně integrovaných regulačních a uzavíracích prvků jsou vyrobena z kvalitní mosazi třídy CW617N s finální úpravou niklováním. Naprostou těsnicí spolehlivost zajišťují kvalitní těsnicí O-kroužky z materiálu EPDM a samozřejmostí jsou bezazbestová těsnění v krycích víčkách.

Na český trh se pod vlivem tlaku na cenu bohužel dodávají i výrobky, které v žádném případě nesplňují ani ty nejzákladnější technické parametry. Především pak připojovací šroubení pro tělesa typ VK jsou bez regulační schopnosti, uzavírání a v technickém provedení, které může mít značný vliv na těsnost připojení.

Společností IVAR CS dodávaná regulační a uzavírací šroubení VEKOLUXIVAR pro připojení těles typ VK, mají na straně připojení na rozvod z mědi uvnitř armatury osazení viz Obr. 1. Toto osazení umožňuje zasunutí a vystředění měděné trubky viz Obr. 3 tak, aby těsnicí manžeta z materiálu EPDM, která je součástí svěrného šroubení IVAR.TR 4430 rovnoměrně vytěsnila prostor po obvodu měděné trubky a zabezpečila tak dokonalou těsnost realizovaného spoje.

Laciná neznačková šroubení viz Obr. 2 tato osazení nemají, což neznamená, že jsou nepoužitelná, ale je zde potřeba klást výrazně větší důraz na kvalitní a zodpovědnou montáž s ohledem na osové vystředění rozvodu realizovaného z měděného potrubí. Jakmile není zabezpečeno vystředění a měděná trubka je vyosená viz Obr. 4, dochází při dotažení matice svěrného šroubení k poškození těsnicí manžety, a ta následně může způsobit netěsnost spoje, únik otopné vody a materiální škody s tím spojené.                      

Utahovací moment svěrného šroubení je v tomto okamžiku až druhotná podmínka pro instalaci. V případě použití svěrného šroubení IVAR.TR 4430 pro měděné rozvody z nabídky společnosti IVAR CS musí být utahovací moment v rozsahu 35 ÷ 45 Nm. Rádi bychom upozornili, že ani v případech, kdy je použit pevný celomosazný těsnicí kroužek s těsněním kov / kov není záruka, že k netěsnosti nedojde. Jelikož se jedná o barevný, a tedy měkký kov, může dojít k jeho poškození obdobným způsobem, jako u těsnicí manžety z materiálu EPDM.

Pokud chceme být objektivní, musíme zmínit i faktor, že ani sebekvalitnější výrobek není schopen odolat neodborné montáži neprofesionální nebo nekvalifikované firmy. Na obrázcích níže jsou uvedeny příklady špatné a správné instalace regulačního a uzavíracího šroubení VEKOLUXIVAR v kombinaci se svěrným šroubením IVAR.TR 4430 pro rozvody z mědi. Naše doporučení je využívat v maximální možné míře regulační a svěrná šroubení od jednoho výrobce, která jsou předpokladem maximální kompatibility.

Závěrem citace Vyhlášky: Sb. 151/2001 § 5, část čl.1 „…každé otopné těleso se opatří ventilem s uzavírací a regulační schopností s regulátorem pro zajištění místní regulace a u dvoubodového napojení vyjma jednotrubkových otopných soustav též regulačním šroubením...”.

Za IVAR CS spol. s r.o.
Miroslav Kotrouš, technický manažer

Související produkty

Související kategorie

Související články

Teplovodní podlahové vytápění IVARTRIO

Teplovodní podlahové vytápění IVARTRIO